TechSpace gjatë kësaj jave ishte shtëpia mikpritëse e disa prej ekspertëve më në zë të Microsoft, për Evropën Qendrore dhe Lindore, të cilët realizuan me të rinj dhe të reja të fushës TIK, tre sesione informuese lidhur me bazat e menaxhimit të incidenteve, transformimin digjital dhe Inteligjencën Artificiale.

Sesioni i parë informues u mbajt nga eksperti slloven, Boštjan Gspan, i cili shpjegoi se në rast sulmi kibernetik, duhet ndalur paniku dhe për këtë personeli përgjegjës duhet të jetë i mirëmenaxhuar, duke u fokusuar në tri çështje: mbrojtje, zbulim dhe përgjigje.

Në momente sulmi sugjerohet që ekipi i posaçëm të vihet në rolin e hacker-ave, duke ngritur skemën se kush mund të jenë autorët dhe përse kanë sulmuar. Të dhëna statistikore tregojnë se sulmet në pjesën më të madhe të rasteve kryhen për qëllime monetare, për qëllime politike, konkurrence, prej përdoruesve të pakënaqur, etj.

Të rinjtë e pranishëm morën informacione të sakta lidhur me përgatitjet e duhura që nevojiten për të menaxhuar situata kritike që ndodhin në pjesën e sigurisë të një institucioni apo kompanie, si dhe mënyrat për të reduktuar impaktin negativ.

Në sesionin e dytë me temë: “Change, Change, Change…“ (Adoption and Change Management)”, dy konsultentët e Microsoft, Irena Knežević-Stojanović dhe Sead Borovina folën për transformimi digjital dhe ndryshimin e madh që vjen prej njerëzve, në dobi të njerëzve.

Ekspertët theksuan se transformimet digjitale nuk mund të bëhen pa njerëzit, ndaj ato sjellin përfshirjen e njerëzve, fuqizojnë punonjësit, optimizojnë veprimtarinë, përsëri në funksion të njerëzve e njëkohësisht transformojnë produktet për njerëzit.

Më tej, Stojanović dhe Borovina u mësuan të rinjve se si mund t’i afrohen përdoruesit fundor për ta përdorur aplikacionin apo zgjidhjen IT të implementuar prej tyre.

Sesioni informativ i shndërruar në një komunikim interaktiv me të rinjtë pjesëmarrës do t’i lerë vendin takimit të tretë që do të zhvillohet sërish pranë TechSpace, ditën e enjte në orën 16:00.

Gjithashtu, Inteligjenca Artificiale është gjithnjë një subjekt mjaft interesant diskutimesh, ndaj kjo ishte tema të cilën trajtoi arkitekti digjital Aleksandar Stojković, i cili ndodhet për herë të dytë për në takim informues me të rinj pranë TechSpace.

Inteligjenca Artificiale, ndryshe nga sa ishte imagjinuar vite më parë, sot krijon mundësi reale, të reja, duke çuar përpara fuqizimin dhe zhvillimin e një kompanie.

Në zbatim Kodit të Punës së Republikës së Shqipërisë, të Vendimit të Këshillit të Ministrave  Nr. 673 datë 22.11.2017 ˝Për Agjencinë Kombëtare të Shoqërisë së Informacionit˝ i ndryshuar, Agjencia Kombëtare e Shoqërisë së Informacionit shpall konkurimin për vend të lire pune në pozicionin:

Specialist, pranë Sektorit të IT në Drejtorinë e Përgjithshme të Doganave, Drejtoria TIK e Doganave

KËRKESA TË PËRGJITHSHME PËR KANDIDATËT

 • Të ketë mbaruar studimet universitare për Informatike, Informatike Ekonomike, Teknologjitë e Informacionit dhe Komunikimit (TIK) apo në degë të tjera të ngjashme;
 • Të ketë njohuri shumë të mira të gjuhës angleze;
 • Të ketë aftësi të mira komunikuese dhe të bashkëpunimit në grup.

 

PAGA PËR POZICIONIN: ËSHTË NË KATEGORINË ( III-b )

PARAQITJA E DOKUMENTEVE:

Kandidati duhet të paraqesë brenda datës 20.05.2019 në Agjencinë Kombëtare të Shoqërisë së Informacionit në adresën: Rruga “Papa Gjon Pali II”, Nr. 3, Kati I, Tiranë ose në adresën e e-mailit:  burime.njerezore@akshi.gov.al, këto dokumenta:

–        Kërkesë për aplikim;

–        CV;

–        Fotokopje të diplomës dhe listës së notave;

–        Fotokopje të librezës së punës;

–        Fotokopje të çertifikatave të kualifikimit;

–        Fotokopje të dëshmive të gjuhëve të huaja dhe kompjuterit ;

–        Vërtetimin e gjendjes gjyqësore;

–        Të paktën një letër rekomandimi;

–        Një numër telefoni si dhe adresën e plotë për t’u kontaktuar.

(Mosparaqitja e plotë e dokumentave sjell skualifikim të kandidatit).

Në zbatim Kodit të Punës së Republikës së Shqipërisë, të Vendimit të Këshillit të Ministrave  Nr. 673 datë 22.11.2017 ˝Për Agjencinë Kombëtare të Shoqërisë së Informacionit˝ i ndryshuar, Agjencia Kombëtare e Shoqërisë së Informacionit shpall konkurimin për dy vende të lira pune në pozicionin:

Specialist, pranë Sektorit të IT në Drejtorinë e Përgjithshme të Doganave, Drejtoria TIK e Doganave

KËRKESA TË PËRGJITHSHME PËR KANDIDATËT

 • Të ketë mbaruar studimet pasuniversitare për Informatike, Informatike Ekonomike, Teknologjitë e Informacionit dhe Komunikimit (TIK) apo në degë të tjera të ngjashme;
 • Të ketë të paktën 1 vit eksperience;
 • Të ketë njohuri shumë të mira të gjuhës angleze;
 • Të ketë aftësi të mira komunikuese dhe të bashkëpunimit në grup.

 

PAGA PËR POZICIONIN: ËSHTË NË KATEGORINË ( III-b )

PARAQITJA E DOKUMENTEVE:

Kandidati duhet të paraqesë brenda datës 17.05.2019 në Agjencinë Kombëtare të Shoqërisë së Informacionit në adresën: Rruga “Papa Gjon Pali II”, Nr. 3, Kati I, Tiranë ose në adresën e e-mailit:  burime.njerezore@akshi.gov.al, këto dokumenta:

–        Kërkesë për aplikim;

–        CV;

–        Fotokopje të diplomës dhe listës së notave;

–        Fotokopje të librezës së punës;

–        Fotokopje të çertifikatave të kualifikimit;

–        Fotokopje të dëshmive të gjuhëve të huaja dhe kompjuterit ;

–        Vërtetimin e gjendjes gjyqësore;

–        Të paktën një letër rekomandimi;

–        Një numër telefoni si dhe adresën e plotë për t’u kontaktuar.

(Mosparaqitja e plotë e dokumentave sjell skualifikim të kandidatit).

Në ambientet e TechSpace u zhvillua këtë të mërkurë një sesion informues i Microsoft, mbi teknologjitë e transformimit digjital, duke u fokusuar kryesisht në inovacionet e viteve të fundit të përqafuara nga biznesi, të cilat kanë sjellë një hov të madh cilësor në historinë e njerëzimit dhe rrjedhimisht e kanë çuar realitetin në një nivel krejt të ri, totatisht të paimagjinueshëm vetëm një dekadë më parë.

Nën mentorimin e Aleksandër Stojkoviç, një prej arkitektëve digjitale më në zë të Microsoft, kompanisë globale, e cila në Shqipëri ka një bashkëpunim konkret me AKSHI-n; pasi mbi teknologji të Microsoft është ngritur dhe vepron Platforma Qeveritare e Ndërveprimit; sesioni u prit me mjaft interes nga dhjetëra të rinj të fushës TIK.

Fillimisht Stojkoviç prezantoi një video futuriste të vitit 2015, për inovacionin që do të bëhej realitet në vitet pasaardhëse, por mjaft impresionues është fakti se gjysma e atyre planeve inovatore tashmë janë konkretizuar.

“Brenda 10 viteve të ardhshme, në aspektin e zhvillimit digjital, do të bëhet më shumë se ç’është bërë në 250 vitet e fundit”, tha Stojkovic, duke i ftuar të rinjtë që të thellohen në këtë shifër, sa tronditëse, aq edhe fantastike për zhvillimin teknologjik në mbarë botën.

Në epokën digjitale, – vijoi Stojkoviç, – nuk vlen më shprehja: “Peshku i madh e ha të voglin”, po në vend të saj është “Peshku i shpejtë e ha peshkun e ngadaltë”, duke lënë të kuptohet se inovacioni, zhvillimi teknologjik duhet dhe po ecën me ritme galopante dhe se çdo fushë e veprimtarisë, duke nisur nga biznesi, shëndetësia, mësimdhënia, industria po bazohet dhe fokusohet tek inovacioni.

Me këtë rast, mentori i Microsoft, vlerësoi Shqipërinë për arritjet konkrete për digjitalizimin e shërbimeve publike.

Gjatë sesionit informues u dhanë me dhjetëra shembuj inovatorë në dobi të biznesit, të cilëve teknologjia u ka ardhur në ndihmë për të përqafuar një lloj krejt të re qasjeje dhe i ka formuar për të identifikuar hapësira te reja të mundësive të pashfrytëzuara, duke zhvilluar më tej eksperiencën njerëzore e transformuar biznesin me strategji dhe teknologji sfiduese, të cilat kanë synim kryesor të ndryshojnë pozitivisht shoqërinë tonë.

Sesionet informuese nga Microsoft do të vijojnë edhe përgjatë muajit maj ndërkohë që të pranishmit u inkurajuan të përzgjedhin temat me më shumë interes për ta përmes aplikacionit Kaizala.

Në ambientet e “TechSpace” u zhvillua një trajnim pesëditor për punonjës të administratës publike lidhur me “Sistemin e menaxhimit të raportimit të incidenteve të sigurisë kibernetike”,  për raportimin e incidenteve nga institucionet shtetërore dhe subjektet private që kanë një infrastrukturë dhe me ndikim madhor në ofrimin e shërbimeve publike.

 Trajnimi i organizuar nga Autoriteti Kombëtar për Certifikimin Elektronik dhe Sigurinë Kibernetike dhe Agjencia Kombëtare e Shoqërisë së Informacionit, tërhoqi vëmendjen e institucioneve të ndryshme,  të cilat vlerësuan se pjesëmarrja e punonjësve do të ishte me mjaft vlerë për zhvillimet aktuale dhe mbrojtjen e sistemeve specifike elektronike ndaj cdo rreziqeve të niveleve të ndryshme.

 Gjatë ditëve të trajnimit ishin pjesëmarrës punonjës të Operatorit të Shpërndarjes së Energjisë Elektrike (OSHEE), Operatorit të Sistemit të Transmetimit (OST), AlbControl,  Drejtoria e Përgjithshme e Shërbimit të Transportit Rrugor (DPSHTRR), Fondi i Sigurimit të Detyrueshëm të Kujdesit Shëndetësor (FSDKSH) dhe institucione të tjera bankare.​

 Inaugurohet platforma e Qendrës së Botimeve Zyrtare, e cila është ngritur mbi një sistem inovativ dhe modern, për të gjithë juristet, qytetaret e zakonshëm apo profesioniste nga entitete te tjera publike dhe private.

Prezantimi i platformës u realizua në prani të ministres së Drejtëisë, znj. Etilda Gjonaj, zëvendësministrit të Drejtëisë, z. Toni Gogu, drejtoreshës së përgjithshme të Agjencisë Kombëtare të Shoqërisë së Informacionit, znj. Mirlinda Karçanaj, kreut të Qendrës së Botimeve Zyrtare, znj. Etleva Haxhia, zyrtarevë të lartë të institucioneve shtetërore, ambasadorë, punonjës të administratës publike, juristë, etj.

“Në sistemin inovativ dhe modern, mbi të cilin është ngritur platforma, janë përdorur teknologjitë më të fundit për të ofruar një eksperiencë sa më të lehtë dhe të këndshme për përdoruesit publikë, por dhe për punonjësit të cilët punojnë për azhornimin e tij.Të gjitha proceset e punës të bazuara në kuadrin ligjor janë të informatizuara. Ky informatizim sjell uljen e marzhit të gabimeve njerëzore në një masë të konsiderueshme, pasi punonjësit tanimë të gjithë aktivitetin e kryejnë nëpërmjet sistemit. Më lejoni t’ju marr si shembull, rastet kur shfuqizohet apo ndryshohet një akt ligjor; sistemi realizon njoftim automatik për personat përgjegjës dhe konkretisht çështjet që duhen trajtuar nga secili, shoqëruar dhe me afatet përkatëse, me qëllim azhornimin e tyre. Më këtë zhvillim kemi reduktuar dokumentet në letër dhe i kemi transformuar në mundësinë e marrjes online, kryesisht për palë të treta që informohen me ndryshimet e vazhdueshme të akteve të publikuara në platformë”, u shpreh drejtuesja e AKSHI-t.

Më tej, znj. Karçanaj theksoi se në platformë gjenden të gjithë dokumentet janë të indeksuara, çka do të thotë se mjafton të kërkoni me disa fjalë kyçe dhe menjëherë do t’ju shfaqen rezultatet të renditura sipas rëndësisë dhe vendit, ekzaktësisht aty ku ai togfjalësh është përmendur.

Një funksionalitet tjetër, tepër i çmuar veçanërisht për juristët është mundësia për të parë në mënyrë grafike çdo ndryshim që ka pësuar një akt në kohe, duke e bërë navigimin të këndshëm, të lehtë dhe me gjithë informacionin e nevojshëm për një akt duke përfshirë:

 • Aktet e ndërlidhura
 • Aktet e shfuqizuara
 • Aktet mbi te cilat bazohet etj.

Gjatë prezantimit të platformës, drejtoresha e QBZ-së, znj. Haxhia theksoi se sistemi është tërësisht në përputhje me standardet e Bashkimit Evropian, ku më konkretisht po përmend indikatorin ELI (European Legislation Identifier), i cili ndër të tjera ofron një mundësi për të unifikuar dhe identifikuar në një formë të mirëpërcaktuar legjislacionin europian online për të gjithë shtetet që e përbëjnë atë.

Ministrja Gjonaj, ndër të tjera, shprehu vlerësimin për bashkëpunimin e shkëlqyer mes AKSHI-t dhe QBZ-së për realizimin e këtij produkti inovativ dhe efikas për përdoruesit.

Në eventin promovues të platformës, znj. Karçanaj, përmendi edhe disa prej arritjeve të fundit të AKSHI-t, sic është portali i të dhënave të hapura qeveritare “opendata.gov.al”, krijimi i shtëpisë së teknologjisë më moderne në Shqipëri në dobi të të rinjve dhe startup-eve “TechSpace”, për ngritjen e sistemeve të reja që do të konkretizohen muajt në vijim, si dhe për mirëfunksionimin e Platformës Qeveritare të Ndërveprimit mbi të cilën funksionon e-Albania.

Në ambientet e ‘TechSpace’ u zhvillua këtë të mërkurë, një sesion informues i ministrit të Shtetit për Mbrojtjen e Sipërmarrjes, z. Eduard Shalsi dhe Drejtoreshës së Përgjithshme së Agjencisë Kombëtare të Shoqërisë së Informacionit, znj. Mirlinda Karçanaj, me të rinj të apasionuar pas fushës TIK dhe me startup-e që po synojnë krijimin e produkteve inovatore.

AKSHI, aktualisht po mbledh nevojat konkrete të përdoruesve të TechSpace për trajnime përmes një aplikacioni interaktiv per komunikim, sikurse është “Microsoft Kaizala”.

“Nga feedback-u i deritanishëm nga të rinjtë që kanë plotësuar formularin, kemi vënë re se në radhë të parë mbizotërojnë kërkesat për trajnime teknike, por një pjesë e madhe prej jush kanë kërkuar krahas tyre edhe trajnime menaxheriale. Interesi maksimal është për gjuhë programimi si C# dhe Python ndërkohë që për teknologjitë front-end mbizotërojnë angular dhe react. 70% e të rinjve që janë përgjigjur deri tani kanë shprehur interes për pjesëmarrje në trajnime lidhur me zhvillimin e aplikacioneve mobile native”, u shpreh znj. Karçanaj.

Kreu i AKSHI-t, institucion që menaxhon punën e ‘TechSpace’ inkurajoi të rinjtë që të plotësojnë formularin me udhëzimet e nevojshme, në mënyrë që të bëhen pjesë e trajnimeve që do zhvillojmë në javët në vijim.

Ndërkohë AKSHI është në fazën e konsolidimit të ideve për zhvillimin e një konkursi që do të ketë në qendër stimulin financiar për inovatorët e rinj më të suksesshëm.

Nga ana e tij, ministri Shalsi bëri me dije një iniciativë shumë interesante nga Bashkimi Europian e konceptuar si “EU for inovation” që do të mbështesë të rinjtë e apasionuar pas TIK. “Qeveria do të krijojë hapësirat komunikuese, – u shpreh z.Shalsi, – për të prezantuar këtë iniciativë për të rinjtë shqiptare”

Gjatë pyetje-përgjigjeve me të rinjtë, drejtuesja e AKSHI-t, ftoi të gjithë të interesuarit që të aplikojnë pranë portalit të Departamentit të Administratës Publike për t’u orientuar lidhur me praktikat e punës që ofrojnë institucione të ndryshme shtetërore shqiptare, duke u dhënë një mundësi konkrete të rinjve që kërkojnë të përfitojnë eksperiencë pune.

Gjithashtu, znj. Karçanaj njoftoi se së shpejti do të publikohet portali i mjekëve, ndërsa theksoi se për studentët portali i dedikuar u-Transparenca është në funksion të plotë për një larmi informacionesh dhe ndërveprimesh.

Shumë shpejt do të publikohet edhe axhenda e trajnimeve të larmishme që do të zhvillohen në ‘TechSpace’, ndërsa e gjithë veprimtaria është pa asnjë kosto financiare në ngarkim të frekuentuesve të labit.

Në zbatim të Kodit të Punës së Republikës së Shqipërisë, të Vendimit të Këshillit të Ministrave Nr. 673, Datë 22.11.2017 ˝Për Agjencinë Kombëtare të Shoqërisë së Informacionit˝ i ndryshuar, Agjencia Kombëtare e Shoqërisë së Informacionit shpall konkurimin për vënd të lirë pune në pozicionin :

Specialist në Sektorin e DRC, Drejtoria e Vazhdimësisë së Punës Back Up Bcc dhe DRC

KËRKESA TË PËRGJITHSHME PËR KANDIDATËT

 • Të ketë mbaruar studimet Pasuniversitare për Informatikë, Inxhinieri Telekomunikacioni, Teknologjitë e Informacionit dhe Komunikimit (TIK) apo në degë të tjera të ngjashme;
 • Të ketë të paktën 1 vit eksperience pune;
 • Të ketë njohuri të mira të gjuhës angleze;
 • Të ketë aftësi të mira komunikuese dhe të bashkëpunimit në grup.

 

PAGA PËR POZICIONIN: ËSHTË NË KATEGORINË ( III-b )

PARAQITJA E DOKUMENTEVE:

Kandidati duhet të paraqesë brenda datës 22.04.2019 në Agjencinë Kombëtare të Shoqërisë së Informacionit në adresën: Rruga “Papa Gjon Pali II”, Nr. 3, Kati I, Tiranë ose në adresën e e-mailit:  burime.njerezore@akshi.gov.al, këto dokumenta:

–        Kërkesë për aplikim;

–        CV;

–        Fotokopje të diplomës dhe listës së notave;

–        Fotokopje të librezës së punës;

–        Fotokopje të çertifikatave të kualifikimit (nëse ka);

–        Fotokopje të dëshmive të gjuhëve të huaja dhe kompjuterit (nëse ka);

–        Vërtetimin e gjendjes gjyqësore;

–        Të paktën një letër rekomandimi;

–        Një numër telefoni si dhe adresën e plotë për t’u kontaktuar.

(Mosparaqitja e plotë e dokumentave sjell skualifikim të kandidatit)

Në zbatim të Kodit të Punës së Republikës së Shqipërisë, të Vendimit të Këshillit të Ministrave  Nr. 673 datë 22.11.2017 ˝Për Agjencinë Kombëtare të Shoqërisë së Informacionit˝ i ndryshuar, Agjencia Kombëtare e Shoqërisë së Informacionit shpall konkurimin për vend të lirë pune në pozicionin:

Specialist pranë Sektorit të Administrimit të Rrjetit, Drejtoria e Infrastrukturës e- Gov

KËRKESA TË PËRGJITHSHME PËR KANDIDATËT

 • Të ketë mbaruar studimet Pasuniversitare për Informatike, Shkenca Kompjuterike, Teknologjitë e Informacionit dhe Komunikimit (TIK) apo në degë të tjera të ngjashme;
 • Të ketë të paktën 1 vit eksperiencë pune
 • Të ketë njohuri të mira të gjuhës angleze;
 • Të ketë aftësi të mira komunikuese dhe të bashkëpunimit në grup.

 

PAGA PËR POZICIONIN: ËSHTË NË KATEGORINË ( III-b )

PARAQITJA E DOKUMENTEVE:

Kandidati duhet të paraqesë brenda datës 22.04.2019 në Agjencinë Kombëtare të Shoqërisë së Informacionit në adresën: Rruga “Papa Gjon Pali II”, Nr. 3, Kati I, Tiranë ose në adresën e e-mailit burime.njerezore@akshi.gov.al, këto dokumenta:

–        Kërkesë për aplikim;

–        CV;

–        Fotokopje të diplomës dhe listës së notave;

–        Fotokopje të librezës së punës;

–        Fotokopje të çertifikatave të kualifikimit (nëse ka);

–        Fotokopje të dëshmive të gjuhëve të huaja dhe kompjuterit (nëse ka);

–        Vërtetimin e gjendjes gjyqësore;

–        Të paktën një letër rekomandimi;

–        Një numër telefoni si dhe adresën e plotë për t’u kontaktuar.

(Mosparaqitja e plotë e dokumentave sjell skualifikim të kandidatit).

 

Në zbatim Kodit të Punës së Republikës së Shqipërisë, të Vendimit të Këshillit të Ministrave  Nr. 673 datë 22.11.2017 ˝Për Agjencinë Kombëtare të Shoqërisë së Informacionit˝ i ndryshuar, Agjencia Kombëtare e Shoqërisë së Informacionit shpall konkurimin për vend të lire pune në pozicionin:

 • Specialist, pranë Sektorit të IT në Drejtorinë Rajonale të Shëndetësisë Durrës, Drejtoria e Marrëdhënieve e-Gov me Institucionet

KËRKESA TË PËRGJITHSHME PËR KANDIDATËT

 • Të ketë mbaruar studimet pasuniversitare (Master Profesional) për Informatike, Informatike Ekonomike, Teknologjitë e Informacionit dhe Komunikimit (TIK) apo në degë të tjera të ngjashme;
 • Të ketë të pakten 2 vite eksperience pune;
 • Të ketë njohuri shumë të mira të gjuhës angleze;
 • Të ketë aftësi të mira komunikuese dhe të bashkëpunimit në grup.

 

PAGA PËR POZICIONIN: ËSHTË NË KATEGORINË ( IV-b )

PARAQITJA E DOKUMENTEVE:

Kandidati duhet të paraqesë brenda datës 17.04.2019 në Agjencinë Kombëtare të Shoqërisë së Informacionit në adresën: Rruga “Papa Gjon Pali II”, Nr. 3, Kati I, Tiranë ose në adresën e e-mailit:  burime.njerezore@akshi.gov.al, këto dokumenta:

–        Kërkesë për aplikim;

–        CV;

–        Fotokopje të diplomës dhe listës së notave;

–        Fotokopje të librezës së punës;

–        Fotokopje të çertifikatave të kualifikimit;

–        Fotokopje të dëshmive të gjuhëve të huaja dhe kompjuterit ;

–        Vërtetimin e gjendjes gjyqësore;

–        Të paktën një letër rekomandimi;

–        Një numër telefoni si dhe adresën e plotë për t’u kontaktuar.

(Mosparaqitja e plotë e dokumentave sjell skualifikim të kandidatit).