Në ambientet e sallës COD, pranë Kryeministrisë u shpallen këtë të enjte fituesit e Konkursit të Turizmit, edicioni i 3-të, që u zhvillua përgjatë tre muajve në portalin unik qeveritar e-Albania.

Mes 120 aplikimeve të mbërritura në kategoritë foto/video, pikturë, ese dhe NewLogo, u shpallen fituesit e tre vendeve të para, në bazë të votave të publikut, si dhe fituesi i kategorisë NewLogo, vlerësuar nga një juri ekspertësh.

Fituesi i çmimit të parë u shpall aplikanti Ardit Hajdini, pasi fotoja me pamje të mrekullueshme nga Razma e Shkodrës arriti të merrte 66 vota. Në vend të dytë, u rendit Fabiola Muhollari, e cila solli në këtë konkurs foto dhe ese, por ishte pikërisht eseja ajo që goditi më tepër, ndaj krijimi i saj i titulluar “Thethi, aventurë e paharruar”, mblodhi në total 65 vota. Në vend të tretë u rendit Marjana Koçeku me 47 vota, e cila aplikoi me një video mjaft të bukur nga grykat e lumit të Shalës, në kanionet e Stupës, në Shosh, Shkodër. Logoja fituese e Agjencisë Kombëtare të Turizmit u shpall dizajni i dërguar nga Gerti Rupi, i cili përfitoi një tablet dhuratë.

Agjencia Kombëtare e Shoqërisë së Informacionit dhe AKT-ja ishin partnerë në organizimin e këtij viti të Konkursit dhe aktivitetit përmbyllës të tij. Ceremonia e shpërndarjes së çmimeve u zhhvillua në ambientet e Kryeministrisë, ku ishin të pranishëm Drejtoresha e Portalit qeveritar e-Albania, znj. Nevila Repishti, kreu i AKT-së, z. Ardit Çollaku, zëvendësministri i Turizmit, z.Hajrulla Çeku dhe zëvendësministrja e Mjedisit, znj. Ornela Çuçi.

Në fjalën e saj, znj. Repishti falenderoi të gjithë pjesëmarrësit e konkursit, për fotot e videot me imazhe të mrekullueshme nga vendi ynë, një thesar i jashtëzakonshëm në zemër të Europës. Duke shfrytëzuar rastin, znj. Repishti përmendi shkurtimisht arritjet e portalit e-Albania gjatë vitit 2017, ku si pikë kulmore është pikërisht hyrja në fuqi e vulës dixhitale dhe shkarkimi direkt nga portali 29 dokumenteve të ndryshme, të pajisur me vulë, të vlefshme ligjërisht.

“2017-a po mbyllet me një numër prej 600 shërbimesh elektronike në portal. Kjo është një arritje e madhe e përbashkët ndërinstitucionale, pasi i gjithë shtetit është vënë në shërbim të qytetarëve dhe biznesit, përmes një sporteli virtual të jashtëzakonshëm, sic është e-Albania. Portali tashmë është kthyer në një brand të mirënjohur dhe vëmendja e qytetarëve dhe bizneseve është kthyer drejt nesh. Ky është një fakt dhe këtë ne e ndjejmë përmes përdorimit të madh të Portalit. Mesatarisht në një muaj ne kemi 20.000 përdorues të rinj. Aktualisht kemi 370.000 përdorues të regjistruar, ndërsa shërbimet e Portalit përdoren 140.000 herë në muaj. Përmes hyrjes në fuqi të vulës dixhitale, shkarkimi i dokumenteve me vlerë ligjore direkt përmes Portalit e-Albania është i lartë. Gjithashtu, fakti që sot punonjësi i administratës verifikon në kohë reale të dhënat e qytetarit që ka përballë në sportel, përmes e-Albanias, e bën këtë portal edhe më shumë të dobishëm”, u shpreh znj. Repishti.

Edhe kreu i AKT-së, z. Çollaku vlerësoi konkursin, por edhe bashkëpunimin me AKSHI-n në përgjithësi dhe Drejtorinë e Portalit e-Albania në veçanti. Zëvendësministri, z. Çeku inkurajoi organizimin e konkurseve të tilla promovuese për turizmin e njëkohësisht.

Shpërndarja e çmimeve u bë simbolikisht nga zv/ministrja znj.Çuçi, cila uroi përzemërsisht fituesit për aplikimet e sjella.

Tre operatorë turistikë u ofruan që të dhuronin për fituesit fundjava çift në Berat, Sarandë dhe Durrës.

Në zbatim, Kodit të Punës së Republikës së Shqipërisë, të Vendimit të Këshillit të Ministrave  Nr.673 datë 22.11.2017 ˝Për Agjencinë Kombëtare të Shoqërisë së Informacionit˝, Agjencia Kombëtare e Shoqërisë së Informacionit shpall konkurimin për 1 vend  të lirë pune në pozicionin:

    Specialist pranë Sektorit të IT në Ministrinë e Financave, Drejtoria e Menaxhimit TIK për Ministritë e Linjës

 

KËRKESA TË PËRGJITHSHME PËR KANDIDATËT

  • Të ketë mbaruar studimet pasuniversitare për Informatikë Ekonomike, Informatikë, Teknologjitë e Informacionit dhe Komunikimit (TIK) apo në degë të tjera të ngjashme;
  • Të ketë njohuri të mira të gjuhës angleze;
  • Të ketë aftësi të mira komunikuese dhe të bashkëpunimit në grup.

PAGA PËR POZICIONIN: ËSHTË NË KATEGORINË ( III-b )

PARAQITJA E DOKUMENTEVE:

Kandidati duhet të paraqesë brenda datës 09.03.2018 në Agjencinë Kombëtare të Shoqërisë së Informacionit në adresën: Rruga “Papa Gjon Pali II”, Nr. 3, Kati I, Tiranë ose në adresën e e-mailit: burime.njerezore@akshi.gov.al, këto dokumenta:

–        Kërkesë për aplikim;

–        CV;

–        Fotokopje të diplomës dhe listës së notave;

–        Fotokopje të librezës së punës;

–        Fotokopje të çertifikatave të kualifikimit (nëse ka);

–        Fotokopje të dëshmive të gjuhëve të huaja dhe kompjuterit (nëse ka);

–        Vërtetimin e gjendjes gjyqësore;

–        Të paktën një letër rekomandimi;

–        Një numër telefoni si dhe adresën e plotë për t’u kontaktuar.

(Mosparaqitja e plotë e dokumentave sjell skualifikim të kandidatit).

Në zbatim, Kodit të Punës së Republikës së Shqipërisë, të Vendimit të Këshillit të Ministrave  Nr.673 datë 22.11.2017 ˝Për Agjencinë Kombëtare të Shoqërisë së Informacionit˝, Agjencia Kombëtare e Shoqërisë së Informacionit shpall konkurimin për vend të lire pune në pozicionin:

 

Specialist pranë Sektorit IT në Ministrinë e Jashtme, Drejtoria e Menaxhimit TIK për Ministritë e Linjës

 

KËRKESA TË PËRGJITHSHME PËR KANDIDATËT

·         Të ketë mbaruar studimet pasuniversitare në Shkenca Kompjuterike/Inxhinieri elektronike/Informatike/Informatikë ekonomike/teknologji informacioni/inxhinieri telekomunikacioni.

·         Të ketë njohuri të mira të gjuhës angleze;

·         Të ketë aftësi të mira komunikuese dhe të bashkëpunimit në grup.

 

PAGA PËR POZICIONIN: ËSHTË NË KATEGORINË ( III-b )

PARAQITJA E DOKUMENTEVE:

Kandidati duhet të paraqesë brenda datës 26.02.2018 në Agjencinë Kombëtare të Shoqërisë së Informacionit në adresën: Rruga “Papa Gjon Pali II”, Nr. 3, Kati I, Tiranë ose në adresën e e-mailit burime.njerezore@akshi.gov.al, këto dokumenta:

–        Kërkesë për aplikim;

–        CV;

–        Fotokopje të diplomës dhe listës së notave;

–        Fotokopje të librezës së punës;

–        Fotokopje të çertifikatave të kualifikimit (nëse ka);

–        Fotokopje të dëshmive të gjuhëve të huaja dhe kompjuterit (nëse ka);

–        Vërtetimin e gjendjes gjyqësore;

–        Të paktën një letër rekomandimi

Një numër telefoni si dhe adresën e plotë për t’u kontaktuar.

 

(Mosparaqitja e plotë e dokumentave sjell skualifikim të kandidatit)

 

Gjatë një dëgjese të zhvilluar me qytetarë të Rrëshenit lidhur me platformën e bashkëqeverisës, kryeministri i vendit, z. Edi Rama bëri me dije se do të ketë një reduktim drastik të dokumenteve që shteti kërkon ndaj qytetarit dhe biznesit.

  1. Rama theksoi se shumë shpejt do të bëhen publike konkluzionet e procesit për shkurtimin në masë të dokumenteve.

“66% të dokumenteve që kërkonte Ministria e Arsimit për procesin mësimor do shkurtohen. Kështu do shkurtohen në të gjithë linjën horizontale të qeverisjes për biznesin, për qytetarët, si dokumente për marrjen e paaftësisë, ose aftësisë së kufizuar, dokumente për të gjitha proceset. Shkurtimi i dokumenteve, shkurtimi i licencave, shkurtimi i autorizimeve bën që të shkurtohen ndërveprimet dhe nevoja për të shkuar në zyra bën që të ulet numri i kontakteve me zyrat, të ulet edhe masa e parave që duhen paguar mbi dhe nën dorë për këto dokumente”, u shpreh kryeministri.

  1. Rama theksoi se procesi i kalimit online dhe barra që i është ngarkuar punonjësit te shtetit për t’i siguruar vetë dokumententet përmes portalit për qytetarët e interesuar, ka dhënë rezulatet e para të mirëfunksionimit.

Edhe një ditë më parë, pas mbledhjes së Qeverisë në qytetin e Lezhës, z. Rama, në një deklaratë për media u ndal në rezultatet konkrete që ka dhënë për qytetarët hyrja në fuqi e vulës dixhitale.

“Shumë procedura tashmë kanë kaluar online duke bërë që njerëzit të mund të shërbehen vetë, drejtpërdrejt, pa pasur nevojë që të shkojnë fare në një zyrë shteti, gjë që ka ndodhur me certifikatat. Sot, secili mund t’i marrë nga kompjuteri i vet, me vulën elektronike që është e vlefshme. Por, jo vetëm me certifikatat, por edhe me shumë procese të tjera dhe ne jemi ende në vazhdim,” u shpreh Kryeministri Rama, duke iu referuar 29 dokumenteve që qytetari dhe biznesi mund të marrë aktualisht me vulë dixhitale përmes portalit qeveritar e-albania si dhe qindra shërbimeve të tjera që mundësojnë aplikimin dhe përfundimin e shërbimit online.

Shërbimet për certifikatat në portalin qeveritar e-Albania ishin hapi shembulli i parë i kalimit të dokumentacioneve shtetërore online, me përfitues direkt qytetarët e vendit.

Gjatë muajve të fundit shërbimet që lidhen me certifikatat rezultojnë në shërbimet më të përdorura nga qytetarët. E gjithë procedura lehtësuese ka çuar në shtim të interesit publik, që përkthehet në përdorim masiv të shërbimeve të portalit qeveritar e-Albania.

Shërbimet për certifikatën personale dhe familjare, ndër më të përdorurat tek portali e-Albania gjatë tetorit

Vendimi i Qeverisë, i marrë në mbledhjen e parë të këtij mandati, për shpërndarjen e certifikatave online ka dhënë rezultate të kënaqshme në vend.

Në zyrat e gjendjes civile udhëzohet çdo qytetar se certifikatat tashmë merren në rrugë elektronike përmes e-Albanias,  ndërsa certifikatat personale dhe familjare nuk iu duhen më në letër, pasi barra për sigurimin e këtij dokumenti dhe verifikimin e tij përmes portalit iu takon punonjësve të administratës publike.

Vendosmëria e qeverisë për zbatimin e plotë të vendimit, informimi i duhur zyrtar nëpër media, por edhe sqarimi i hollësishëm i asistencës dhe kanaleve të tjera informuese të Drejtorisë së Portalit e-Albania ka sjellë një rënie drastike të kërkesave të qytetarëve për certifikata. Aktualisht, sipas shifrave zyrtare të Bashkive Vlorë, Korçë dhe Kamëz, numri i kërkesave në sportele ka rënë në masën 70-80 %. Radhët e gjata nëpër sportele vlerësohen fenomen i së shkuarës.

Në një prononcim për Agjencinë Telegrafike Shqiptare, kryetari i Bashkisë së Korçës, z. Sotiraq Filo shprehet se në institucionin që ai drejton janë caktuar personat përgjegjës për dhënien e certifikatave në rrugë elektronike, nga çdo drejtori brenda institucionit të bashkisë.

“Janë hapur user dhe është dërguar një listë e saktë me emrat e përdoruesve edhe tek Agjencia Kombëtare e Shoqërisë së Informacionit (AKSHI). Të gjithë personat e përcaktuar për të dhënë këtë shërbim janë trajnuar për ta kryer atë në mënyrë të saktë dhe të shpejtë’, shprehet z. Filo.

Edhe kreu i Bashkisë së Vlorës, z. Dritan Leli konfirmon se numri i aplikimeve për dokumente të gjendjes civile ka rënë ndjeshëm, ndërsa qytetarët po udhëzohen t’i marrin ato online.

“Fluksi ka rënë me rreth 70-80% më pak kërkesa në sportele. Oraret e pikut janë 10:00-11:00, por këto janë kërkesa lidhur me lindjet apo vdekjet, ndërsa pjesa e çertifikatave është totalisht online”, bëri me dije kryebashkiaku i Vlorës.

Certifikatat e printuara vijojnë të shpërndahen, por këto janë vetëm certifikatat për të mitur nën 16 vjec, certifikatat e lindjeve dhe të vdekjeve. Gjithashtu, në letër vijojnë të lëshohen certifikata historike, certifikata që vërtetojnë faktet specifike juridike, si dhe të gjitha llojet e tjera të certifikatave që shërbejnë për të udhëtuar jashtë vendit.

Agjencia Kombëtare e Shoqërisë së Informacionit gjatëve javëve të para të muajit tetor organizoi trajnimet të shumta për punonjësit e Administratës Publike, të cilët tashmë janë të përgatitur për të siguruar të dhënat personale dhe familjare të qytetarëve të paraqitur në sportelet e institucioneve shtetërore për të marrë një shërbim të caktuar.

Ndërkohë, shërbimet elektronike të certifikatës personale dhe familjare renditen ndër shërbimet më të përdorura në portalin e-Albania gjatë muajit tetor.

 

Në një aktivitet promovues zhvilluar pasditen e 10 janarit, u prezantua platforma “Infermierë për Shqipërinë”, e cila do t’u vijë në ndihmë infermierëve dhe profesionistëve të Fakultetit të Shkencave Mjekësore Teknike, në Shqipëri, që të aplikojnë online për punësimin e tyre, duke eliminuar maksimalisht çdo lloj forme korrupsioni apo abuzimi dhe duke vepruar tërësisht në bazë të meritave individuale të çdo aplikanti.

Platforma është ngritur teknikisht nga Agjencia Kombëtare e Shoqërisë së Informacionit, e cila do të vijojë mirëmbajtjen gjatë funksionimit të sistemit. Ministrja e Shëndetësisë, znj. Ogerta Manastirliu nxori në pah përfitimet që do të sjellë kjo platformë për të rinjtë që kërkojnë të integrohen në tregun e punës, duke u shprehur: “Transparenca dhe merita ishin shtysa jonë kryesore për ndërtimin e Platformës “Infermierë për Shqipërinë”, që po e prezantojmë sot, të krijuar më shumë profesionalizëm nga ekspertët e Agjencisë Kombëtare të Shoqërisë së Informacionit”.

Në aktivitet, ishin të pranishëm Kryeministri i vendit, z.Edi Rama, ministrja e Shëndetësisë, znj. Manastirliu, zyrtarë të tjerë të sektorit të shëndetësisë, infermierë, mjekë, studentë etj.

Nga ana e tij, z. Rama e vlerësoi platformën, si mundësinë e vetme të punësimit për infermierët, duke e konsideruar dritare të re që do të ofrojë jo vetëm mundësi punësimi reale sipas një sistemi transparent te vleresimit të meritës, por mbi të gjitha do të sigurojë që kurrë më infermierët të mos ndahen sipas partive e as të fitojnë apo humbasin vendin e punës për shkak të partive.

“Sot, aktualisht janë 420 vende vakante. Ne kemi refuzuar t‘i mbushim vendet vakante me ndërhyrje nga poshtë, nga anash e nga lart, pasi përgatiteshim pikërisht për këtë proces. Nëse do të ishte e vërtetë që ne nuk e kemi këtë vullnet, sot nuk do të kishte vende vakante. Askush nuk na ka penguar, as ligji dhe as ndonjë forcë madhore që ne të refuzojmë emërime të mëtejshme infermierësh, pas fillimit të procesit të ri qeverisës, përveç vullnetit tonë që jo nuk mundet dot t’ia besojmë partisë rekrutimin e një pjese esenciale të shërbimit mjekësor, siç janë infermierët, por duhet t’ua besojmë atyre që janë më të aftët e që janë në pritje për të marrë një punë si infermierë. E që t’ua besojmë siç duhet, duhet t’i vlerësojmë në bazë të meritës dhe meritën e tyre nuk mund ta vlerësojë partia dhe nuk e përcakton fakti se e njohin, apo nuk e njohin deputetin, e njohin, apo nuk e njohin kryetarin e partisë në zonë, kanë, apo nuk kanë njohje me një kushëri të ministres e kështu me radhë, por vetëm pikët që do të marrin në testimin transparent, që do të organizohet sipas gjithë procedurave, të publikuara tanimë, nga Ministria e Shëndetësisë”, u shpreh z. Rama.

Por si do të funksionojë platforma http://infermierepershqiperine.al/?

Nevojiten vetëm 4 hapa për të aplikuar:

–   Regjistrohu

–   Ngarko dokumentet

–   Kërko vendet vakante

–    Apliko

Aplikimi kryhet për vendet e lira në bazë qarku. Të interesuarit mund të aplikojnë për të gjitha vendet e lira në qark për pozicionet e punës në qendra shëndetësore apo në spitale.

Pas aplikimit bëhet vlerësimi i dosjes dhe kandidatët që e kalojnë këtë fazë të parë, njoftohen për testimin me shkrim.

Shpallja e datave të testimit bëhet publike në platformë dhe kandidatët njoftohen elektronikisht për datën dhe vendin e testimit.

Testimi do të ketë dy pjesë:

– Pyetje rreth bazës ligjore që rregullojnë kujdesin shëndetësor, çështjet që lidhen me etikën dhe komunikimin e infermierëve (20 pikë);

– Pyetje rreth kujdesit infermieror bazë dhe specialiteteve (50 pikë).

Pas testimit, pikët e grumbulluara për secilin aplikant shpallen në platformë në rubrikën ‘Shpallje’ dhe fituesit lajmërohen për të ndjekur procedurën për punësim sipas renditjes në listën e shpallur për çdo qark.

Në bazë të renditjes së shpallur kush merr më shumë pikë do të ketë mundësinë e zgjedhjes për punësim në shërbimet e kujdesit parësor apo spitalor.

Kreu i Agjencisë Kombëtare të Shoqërisë së Informacionit, znj. Mirlinda Karçanaj mori pjesë të enjten e 27 dhjetorit në takimin e organizuar nga ministrja e Shtetit për Mbrojtjen e Sipërmarrjes, znj. Sonila Qato me bizneset e vendit, zhvilluar në ambientet e Kryeministrisë.

Duke folur para të pranishmëve, znj. Karçanaj, përmendi shkurtimisht disa të dhëna statistikore lidhur me shërbimet që ofrohen në portalin qeveritar e-Albania dedikuar biznesit.

Fillimisht, kreu i AKSHI-t përmendi një prej procedurave më të suksesshme që kryhet prej 3 vjetësh përmes portalit e-Albania, atë të dorëzimit të bilanceve përmbledhëse të bizneseve.

“Besoj se shumëkush këtu e ka përjetuar vite me parë makthin e dorëzimit të bilanceve në Qendrën Kombëtare të Bizneseve. 2017-a shënoi vitin e tretë që dorëzimi i bilanceve bëhet vetëm online. Mesatarisht 15 mijë bilance dorëzohen çdo vit në QKB, ndërsa janë evituar maksimalisht korrupsioni dhe vonesat burokratike. Për ta përmirësuar edhe më tej këtë shërbim, po punojmë për të zgjeruar numrin e fushave që paraplotësohen automatikisht nga sistemet gjatë formularit të dorëzimit të bilancit, për të lehtësuar edhe më tej biznesin, duke i kursyer kohë dhe duke rritur saktësinë e informacionit të dërguar”, u shpreh znj. Karçanaj.

Duke përmendur disa prej shërbimeve efikase për biznesin të ofruara nga institucionet përgjegjëse përmes portalit, si aplikime për lloje të ndryshme licencash, aplikimet për e-leje, drejtuesja e AKSHI-t bëri me dije se së shpejti biznesit do t’i mundësohet të kryejë online dhjetëra pagesa tatimore, duke nisur nga pagesa e tatim-fitimit, pagesa e tatimit të lojërave të fatit të biznesit, pagesa e tatimit mbi të ardhurat personale apo pagesa e taksave kombëtare.

“Nga ana tjetër- vijoi znj. Karçanaj, – nisma e Drejtorisë së Përgjithshme të Doganave për kryerjen online të deklaratave doganore po merr formë konkrete dhe shumë shpejt do të gjeni në portal një pjesë të këtyre shërbimeve, ndërkohë që po punojmë ngushtë me institucionin për të mundësuar në formë elektronike të 24 aplikimet për deklarata doganore. Si një vlerë e shtuar e këtyre shërbimeve do të vijë edhe pajisja me nënshkrim elektronik e agjentëve doganorë, për të garantuar një aplikim më vlerë ligjore dhe sipas standardeve bashkëkohore”.

Me moton “e-Albania, në funksion të plotë për qytetarin dhe biznesin”, kreu i AKSHI-t, vlerësoi se 2017 konsiderohet një vit i frytshëm, pasi hyrja në fuqi e vulës dixhitale, u mundëson sot mijëra punonjësve të administratës publike të mos ia kërkojnë më në sportel qytetarit apo biznesit një listë prej 29 dokumentesh, por t’i gjejnë vetë ato duke e lehtësuar qytetarin nga barra e mbledhjes së dokumenteve.

Znj. Karçanaj ftoi të gjithë bizneset e pranishme që të sjellin sugjerime konkrete, në kuadër të qendërzimit të shërbimeve TIK, për të krijuar mundësi të reja për uljen e kostove për të gjithë qytetarët, qofshin këta biznese apo individë të thjeshtë.

Nga ana tjetër, ministrja Qato vlerësoi kontributin e deritanishëm të komunitetit të biznesit, të cilët kanë ofruar ekspertizën e tyre për një sërë projektesh madhore, ndërsa paraqiti një paketë propozimesh për sektorë që lidhen drejtpërdrejtë me ekonominë e vendit, si doganat, tatimet, bujqësia etj.

Drejtoresha e Përgjithshme e Agjencisë Kombëtare të Shoqërisë së Informacionit (AKSHI), znj. Mirlinda Karçanaj mori pjesë në Kongresin e Dytë të Noterisë që u zhvillua më 16 dhjetor, me temë: “Dixhitalizimi, prioritet i aktivitetit modern të noterisë”.

Pjesëmarrja në konferencë erdhi vetëm pak ditë pas nënshkrimit të një marrëveshjeje mes AKSHI-t dhe noterëve, qëllimi i të cilës është koordinimi për ofrimin e shërbimeve elektronike nëpërmjet portalit unik qeveritar e-Albania ndaj subjekteve fizikë dhe juridikë, shtetëror dhe privat, duke shmangur pengesat administrative, si dhe ofrimin e këtyre shërbimeve në mënyrë më të shpejtë, efikase, transparente dhe me cilësi më të lartë.

“Kjo marrëveshje rregullon pozitën ligjore të noterëve në përdorimin e të dhënave që gjenerohen nga portali, për qytetarët që kërkojnë të marrin një shërbim prej tyre. Në momentin kur një qytetar kërkon të kryejë një procedurë të caktuar në zyrën e noterit, nuk ka më nevoje të ketë me vete certifikatën personale apo atë familjare, pasi është vetë noteri i cili duke aksesuar portalin, siguron në kohë reale të dhënat për të. Gjithashtu, përmes marrëveshjes, vetë noterët mund të aplikojnë për llogari të qytetarëve, në shërbime të ndryshme elektronike të ofruara përmes portalit e-Albania”, u shpreh znj. Karçanaj, në fjalën e mbajtur para të pranishmëve.

Kreu i AKSHI-t theksoi arritjet e portalit e-Albania me shërbimet elektronike që institucionet shqiptare ofrojnë përmes tij. Znj. Karçanaj theksoi se tashmë koncepti ‘dokumentacion në letër’ po zëvendësohet me shpejtësi me konceptin e dokumentacioneve online, të shkarkuara përmes portalit e-Albania, shoqëruar me vulën dixhitale.

“Kemi punuar fort gjatë kësaj kohe për të rritur ndërgjegjësimin publik se dokumentet e shkarkuara nga e-Albania janë të pajisura me vulën dixhitale, e cila është e vlefshme ligjërisht. Vetë Kryeministri z. Edi Rama ka bërë thirrje disa herë që qytetarët të ndërgjegjësohen dhe të mos pranojnë më kërkesa institucionale për dokumentacione në letër. Sot jemi në epokën dixhitale, pjesë e së cilës janë edhe shërbimet që institucionet ofrojnë për individët. Prej portalit e-Albania, sot qytetarët dhe biznesi shkarkojnë dokumentacione me vlerë ligjore, pas hyrjes në fuqi të vulës dixhitale. Përmes e-Albanias, institucionet shtetërore janë vënë në lëvizje duke konkretizuar me sukses disa prej projekteve madhore me anë të të cilave janë shtruar shinat e para ku do të udhëtojë Shqipëria e gjeneratës tjetër.Mbi 520 shërbime elektronike të institucioneve shtetërore ofrohen sot përmes portalit e-Albania, ndërsa mbi 700 të tjera janë shërbime informative. Shifrat që marrim çdo ditë janë impresionuese. Vetëm gjatë muajit nëntor janë gjeneruar online nga portali e-Albania rreth 20,000 vërtetime tatimore; mbi 97,000 certifikata të gjendjes civile; mbi 17,000 karta shëndeti. Vetëm një ditë më parë, listës me 26 dokumente shoqëruese, të cilat nuk kërkohen më nga sportelet e institucioneve shtetërore, iu shtuan edhe 3 dokumente të tjera të lëshuara nga Qendra Kombëtare e Biznesit që tashmë gjenerohen përmes portalit e-Albania: Ekstrakt i thjeshtë, ekstrakt historik dhe certifikata e regjistrimit (NUIS). Në total kemi mbi 360.000 përdorues të regjistruar”, u shpreh drejtuesja e AKSHI-t.

Në punimet e Kongresit të Dytë të Noterisë ishin të pranishëm Presidenti i Republikës, z. Ilir Meta, Presidentja e Dhomës Kombëtare të Noterëve, Mimoza Sadushaj, Presidenti i Unionit Ndërkombëtar të Noterëve, Jose de Llano, Nënkryetarja e Kuvendit, Vasilika Hysi, Kryetari i Gjykatës së Lartë, Xhezair Zaganjori, Kryetari i Dhomës Kombëtare të Avokatisë, Maksim Haxhia dhe zyrtarë të tjerë.